Toename patiënten met psychische en sociale problemen in de huisartsenpraktijk

We zien een toename van psychische en sociale problemen. Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.
U kunt er ook lichamelijke klachten bij hebben, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, nekpijn of maagklachten.
Door de psychische klachten kunt u uw dagelijkse dingen minder goed doen, of helemaal niet meer. Bijvoorbeeld werken of zorgen voor kinderen.

Vraag hulp 

Om hulp vragen kan aanvoelen als een grote stap. Dat heeft verschillende redenen. Misschien heb je niet geleerd hoe je om hulp vraagt of wil je je niet afhankelijk voelen. Misschien ben je al gewend om je problemen alleen op te lossen. En merk je daardoor niet wanneer je toch echt hulp van anderen nodig hebt. Gevoelens van schaamte, angst voor afwijzing of controle willen houden kunnen onbewust ook een rol spelen. Je kan ook bang zijn voor onbegrip. 

Door iemand om hulp te vragen kan deze persoon meedenken, iets overnemen of een oplossing bedenken. Je raakt dan minder snel overbelast. En voorkomt dat je niet meer goed voor jezelf of een dierbare kan zorgen. Het kan je daarnaast helpen om je minder alleen te voelen en stress te verminderen. Vaak doe je de ander er ook een plezier mee om iets voor jou te kunnen doen. Denk maar eens aan een moment waarop jij een ander hielp toen dat nodig was. Hoe voelde dat? Voor de meeste mensen is helpen iets fijns. En als je iemand om hulp vraagt, versterk je de verbinding met deze persoon. 

U kunt ook hulp vragen bij uw huisarts en deze kan indien nodig een Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) inzetten. De POH-GGZ kan samen met u een beter beeld van de klacht krijgen en verdere begeleiding verlenen.